PERGER, PERLAH, STRAUSS

Slovenski astronomi 15. in 16. stoletja
Velikost:
16,5 x 22 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
48
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616433983
Prodajna koda:
7051
Cena:
15,00 €
Akcijska cena:
5,00 €

Knjižica nas na kratko, v preprostih besedah popelje skoraj k izvirom zgodovine naše astronomije, saj nas seznanja z glavnimi slovenskimi astronomi na prehodu iz renesanse in humanizma v protestantizem oziroma iz srednjega v novi vek.

Na začetku nekaj izvemo o dveh Štajercih, Pergerju in Perlahu, potem pa še o Ljubljančanu Straussu. Ob branju knjižnice izvemo, da so vsi trije kar pomembno tlakovali začetek naše astronomije. Seznanimo se tudi s stanjem znanosti, posebno astronomije v tistem času, izvemo nekaj o drugih slovenskih visokošolskih izobražencih, srednjeveških opazovalnih inštrumentih, kako so se včasih bali kometov, kdo je napisal prve astronomske efemeride tj. tabele z astronomskimi podatki, kjer so za določeno časovno razdobje vnaprej izračunane lega, od-daljenost, sij in drugi podatki o vesoljskih telesih, kot npr. Soncu, Luni, planetih, zvezdah, o mrkih in drugih nebesnih pojavih.

Ta astronomsko zgodovinska knjižica je napisana preprosto. Za njeno razumevanje ni potrebno strokovno predznanje. Prav zato je namenjena širokemu krogu bralcev. Jezik je poljuden, snov razumljiva in pregledno urejena. Poseben čar dajo knjižici stare slike, ki vsebino nazorno podprejo.

Knjižica se dobro bere in bo v veliko pomoč osnovnošolcem in srednješolcem pri pripravi seminarskih nalog in referatov, zadovoljila pa bo tudi zahtevnejšega bralca. Predvsem z zavestjo, da smo že takrat Slovenci veliko pomenili v Evropi.

Seveda so naši vrli možje svoje misli izrekali v latinskem, nemškem in italijanskem jeziku. Pravzaprav to dokazuje še dodatno njihovo lingvistično nadarjenost. Sveta nikoli nismo in ne bomo zavzemali s številčnostjo, velikostjo, agresijo. Več dosežemo kot posamezniki; s pronicljivim umom, vztrajnostjo, odrekanjem, zdravo pametjo, potrpežljivostjo, tudi drznostjo.