FRAN DOMINKO V SLOVENSKI ASTRONOMIJI

Velikost:
16,8 x 22 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
48
Vezava:
broširano
ISBN:
9789616433808
Prodajna koda:
7042
Cena:
11,00 €
Akcijska cena:
5,00 €

Profesor Fran (Franjo) Dominko - nestor slovenskih astronomov, postaja vse bolj legenda naše astronomije. Bil je prvi, ki je pripeljal slovensko astronomijo iz provincialnosti in samovšečne poljudnosti na visoko evropsko primerljivo strokovno raven in hkrati v univerzitetno okolje.

Kot prvi profesor astronomije na Univerzi v Ljubljani je vpeljal astronomijo za obvezen predmet pri študiju na matematični in fizikalni smeri na tedanji filozofski fakulteti ljubljanske univerze. Vzgojil je visoko izobražene slovenske astronome, ki uspešno delujejo, učijo, raziskujejo in posredujejo astronomske vsebine mlajšim generacijam.

Zgradil je ljubljanski Astronomsko-geofizikalni observatorij na Golovcu in sploh poskrbel za razmah naše današnje astronomije. Pomembno je zaznamoval slovenski kulturni prostor tudi na področju popularizacije astronomije in zgodovine slovenskega naravoslovja. Knjiga piše o njegovem življenju in delu, predvsem pa o njegovih dosežkih na Slovenskem. Vzporedno pa je v drobnem tisku opisano še veliko drugih zanimivosti, ki utegnejo marsikoga pritegniti; gre za del naše narodne zgodovine, česar ne gre pozabiti.