J. V. VALVASOR IN ASTRONOMIJA

Velikost:
16,5 x 22 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
96
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616433907
Prodajna koda:
7047
Cena:
15,00 €
Akcijska cena:
5,00 €

V. Valvasor je na splošno zelo znana in tudi skrajno zanimiva osebnost iz naše zgodovinske zavesti. Z njim smo se rahlo »spoznali« že v gimnaziji, ob književnosti pri slovenščini. Pozneje sem tu in tam prebral, koliko vsega je naredil v drugih panogah znanosti, še posebno v naravoslovju, vendar pa mi je bil iz tega zornega kota, kot ga v knjigi opisujeta oz. prikazujeta avtorja, doslej popolnoma neznan. Ob listanju številnih astronomskih knjig, ki jih je hranil Valvasor v svoji knjižnici, se torej odpira še ena razsežnost široke palete Valvasorjevega delovanja.

Knjiga Janez Vajkard Valvasor in astronomija je v Založništvu JUTRO že peta publikacija o pomembnih Slovencih, ki so delovali na področju astronomije. V njej nas avtorja seznanita o Valvasorjevem znanstvenem delu v astronomiji. Valvasorjevo zgodnje sodelovanje z londonsko Kraljevo družbo je bilo povezano z astronomskimi problemi, šele kasneje so sledili rezultati o raziskovanju kraških pojavov in o prikazu svoje rodne dežele v knjižnem delu Slava Vojvodine Kranjske.

Posebna odlika dela je v tem, da se ne omejuje le na stanje astronomije tistega časa, ampak opisuje tudi način življenja velikih mož in čas, v katerem so delovali. Knjiga je zanimiva tudi zato, ker govori o zgodovini začetka slovenske znanosti in tehnike. Razveselila bo strokovnjake in ljubitelje koristnih knjig o slovenskem narodu in njegovi ustvarjalnosti.

Branje je zanimivo in poučno, uporabno celo v šoli, npr. kot snov za oblikovanje seminarskih nalog ali referatov. Seveda pa je besedilo treba brati pazljivo, se včasih potruditi in pogledati tudi v še kakšno enciklopedijo, da si posredovano snov čim bolje razjasnimo. Lepe in domiselno odbrane starinske slike učinkujejo skladno s besedilom. Na bralca delujejo prijetno, sproščeno, umirjeno. Avtorja knjige pravita, da pri nas še niso bile objavljene. Tudi sam lahko zatrdim, da jih prej še nisem videl. Besedilo in slike skupaj tako dajejo nek patinastni skrivnostni čar knjigi, ki v slovenski kulturni prostor zares prinaša neko novo vsebino iz bogate zakladnice svetovne znanosti.