BRSKANJE PO SPOMINU

Velikost:
15,5 x 24,5 cm
Tisk:
enobarvni
Število strani:
64 strani
Vezava:
trda, italijanska
ISBN:
9789617024050
Prodajna koda:
9008
Cena:
12,00 €
Akcijska cena:
5,00 €

BRSKANJE PO SPOMINUje deveta knjiga Silvana Prodana.Prinašadeset spominov na sorodnike, prijatelje in srečanja z zanimivimi ljudmi, ki so bogatili avtorjevo življenje. V predgovoru je tako predstavil svojo knjigo:

»V prvem poglavju sem se spomnil moje tete Anamarije, ki je v Savudriji 1923. leta rodila bratranca Marija, ki je postal devetnajst let pozneje moj birmanski boter.

V Kosterlagu, ki danes spada v naselje Jagodje južno od Izole, sem našel rojstno hišo soproga moje pokojne sestrične. Posestvo Posega je bilo eno najbogatejših proizvajalcev zgodnjega sadja in zelenjave.

Sestrična Alma, ki se je 1954. leta preselila v Lucan s starši, tremi brati in dvema sestrama, je 1958. leta zanosila z neresnim mladeničem, se dve leti pozneje srečno poročila z Antonom Padovanom, ki je svet živih zapustil že 1985. leta.

Toni Kapel mi je ostal v spominu kot natančen pritrjevalec kopit oslom, konjem in tudi volom. Gojil je tudi krepkega kozla, ki je redno naskakoval koze vseh kmetov od Portoroža do Sečovelj.

V petem, šestem in sedmem poglavju povzemam, kar mi je ostalo v spominu s potovanj v Cambridge, Moldavijo in Predappio.

Za osmo poglavje me je spodbudil zapis znanega italijanskega časnikarja in pisatelja Enza Biagija, da stoji za vsakim uspešnim posameznikom bodisi knjiga ali profesor. Sam se nimam za zelo uspešnega. Dejstvo pa je, da mi je francoščina profesorja Martinca omogočila odkrivanje francoskih literarnih, pedagoških in znanstvenih velikanov.

K pisanju devetega poglavja me je spodbudila sociologinja Leda Dobrinja, ki je tudi sama zapisala spomine na prodajo pridelkov njenih staršev v Kopru in Trstu. Deseto poglavje pa je nastalo po nenadnem slovesu sošolca in prijatelja Umberta Tamara.«