KAKO MAJHEN JE SVET

Velikost:
15,5 x 23,5 cm
Tisk:
enobarvni
Število strani:
80
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616746632
Prodajna koda:
8044
Cena:
15,00 €
Akcijska cena:
5,00 €

Silvano Prodan, strokovnjak z izobrazbo geografa in znanjem urbanista, je bil rojen 1933. leta na Račičkem bregu pri Buzetu. Leta 2007 je v knjigi Istra vsepovsod predstavil Istrane, ki so se z željo po lažjem življenju za daljši ali krajši čas napotili v tujino.

Leta 2008 je v drugi knjigi Igra naključij zbral besedila o zanimivih dogodkih in srečanjih s preprostimi ljudmi, z zanimivimi in neznanimi osebnostmi. Vsi so usmerjali Prodanovo življenjsko pot in mu osvetljevali pogled na svet.

Martinjak v Brdih je zaselek na vrhu zaobljenega griča med šmartnim in Kozano, ki je več stoletij v celoti pripadal rodbinama Simčič in Prinčič. šele z agrarno reformo 1948. leta so do posesti v Martinjaku prišli tudi nekdanji koloni, predvsem družina Korenjak.

Vzporedne usode zajemajo obdobje od poroke Bepe Pišumerjeve 1931. leta do odprtja novih prostorov podjetja Istria v Santiagu 2009. leta. Vmes je avtor razporedil usode sorodnikov v Trstu, potomcev Prinčičev iz Martinjaka, gimnazijskih sošolcev ter bratov Slavka in Franja Brataševec iz Malih Žabelj pri Ajdovščini.

Naslovu Kako majhen je svet je botrovalo srečanje z dvaindevetdesetletno gospo štefanijo Pines 1998. leta v Buenos Airesu (slika zgoraj). Poročena je bila s prvim bratrancem mojega očeta Jakobom Prodanom. Med razgovorom je omenila, da ima v Kopru štirinajst let mlajšega brata Karla. Takoj mi je bilo jasno, da je to upokojeni major JLA Drago Pines.