KULTURNA PEDAGOGIKA

Kažipot za umevanje včlovečenja
Velikost:
14 x 20 cm
Tisk:
enobarvni
Število strani:
268
Vezava:
broširano
ISBN:
9789616006903
Prodajna koda:
7004
Cena:
16,20 €

Dr. Karel Ozvald je na Slovenskem, kot prvi profesor pedagogike na Ljubljanski univerzi, začel uveljavljati novo pedagoško smer – kulturno pedagogiko.

V skladu s tem je napisal svoje temeljno delo KULTURNA PEDAGOGIKA, v kateri pojmuje vzgojo kot kulturni proces. Njen namen pa je, da objektivne kulturne vrednote čim bolj prehajajo v subjektivno kulturnost gojenca in ga tako razvijajo v osebnost.

Tudi Ozvaldovo stališče o vprašanju preosnove slovenske šole je še danes vredno pozornosti. Pri dilemi ali naj bo preosnova samo metodična in zunanja ali pa tudi notranja in duhovna, je zahteval preosnovo učitelja. Le-taki preosnovi bo nujno sledila tudi preosnova šole ter življenja in dela v njej. Razen tega je opozoril še na to, da se šolske preosnove izvršijo le ob preosnovi »šolskega duha«. Če novo šolo samo metodično reformiramo, ji še ne damo nove kulturne usmerjenosti. To opozorilo velja za vse čase in zato tudi danes.

Ko danes beremo njegova dela, nas preseneti koliko njegovih misli je še vedno sodobnih.

Poleg Kulturne pedagogike sta v knjigi ponatisnjeni še dve Ozvaldovi besedili, in sicer: VISOKOŠOLSKI MLADINI ter MORALA IN DRUŽBA.

Druge dopolnilne ali sorodne knjige/gradiva