Svet naravoslovja

PRELISTAJ VSEBINO

SKRIVNOSTI DNEVA IN NOČI

Knjiga za mlade vedeže
Velikost:
20 x 28 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
48
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616006681
Prodajna koda:
5602
Cena:
10,40 €
Akcijska cena:
5,00 €

V vesolju se vse spreminja, nič ni stalnega. Čas kot nekakšna reka, ki ni vedno ista, teče od preteklosti k sedanjosti in dalje v prihodnost. Starost naše Zemlje, vsa zgodovina človeške družbe, vsako posamezno človekovo življenje od rojstva do telesnega nehanja, je tesno povezano s časom, ki se urejuje s ponavljajočimi se dogodki in procesi.

Ponavljajoči se naravni pojavi so na primer menjavanje dnevov in noči, spreminjajnje Luninih men in letnih časov. Prvi pojav je posledica vrtenja Zemlje okrog njene vrtilne osi, drugi gibanja Lune okrog Zemlje in tretji gibanja Zemlje okrog Sonca. Ti pojavi določajo osnovne časovne enote, kot so dan (24 ur), mesec (30 dni) in leto (365 dni).

Na marsikaj smo navajeni iz vsakdanjega življenja, na primer na dež, mraz, vročino, oblake, sonce, zvezde. Ti pojavi se nam zdijo nekaj tako navadnega, da o njih redko ali pa sploh ne razmišljamo. Med take naravne pojave spadajo tudi menjavanje dneva in noči, letnih časov in Luninih men. Čim začnemo o njih razmišljati nekoliko poglobljeno, se pojavi kup vprašanj. Večkrat se izkaže, daje o številnih stvareh naše znanje pomanjkljivo ali pa jih celo sploh ne razumemo, čeprav o njih vsak dan govorimo.

Že na vprašanje, kako je mogoče temeljito dokazati, da ima naša Zemlja obliko velike krogle, in, če je že okrogla in tako velika, zakaj ljudje ne padejo z nje, zna pravilno odgovoriti le peščica ljudi.

Ta knjiga je prvi korak k razumevanju teh pojavov.