SPOMINI

Velikost:
17 x 24 cm
Tisk:
enobarvni
Število strani:
310
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616433716
Prodajna koda:
8010
Cena:
24,00 €
Akcijska cena:
15,00 €

Ladislav Bevc je bil rojen leta 1890 v Škocjanu na Kranjskem. Diplomiral je kot gradbeni inženir na Tehniški visoki šoli na Dunaju, nakar je vstopil v državno službo na Primorskem. V prvi svetovni vojni je bil na frontah v Rusiji in v Franciji.

V Ljubljani je bil tehnični višji svetnik na banovini v odseku za gradnjo hidravličnih naprav, cest in mostov, obenem je šest let predaval na univerzi. Bil je član občinskega odbora in gremija v Ljubljani, predsednik občinskega tehničnega odbora in urbanistične komisije, odbornik Udruženja jugoslovenskih inženjera v Beogradu, predsednik Društva rezervnih oficirjev, starosta Sokola I na Taboru, član odbora Saveza jugoslovenskog Sokola v Beogradu in podpredsednik Demokratskih akademikov. V priznanje za svoje delovanje je bil odlikovan z redom svetega Save, belega orla in jugoslovanske krone ter z bolgarskim redom za državljanske zasluge.

Med drugo svetovno vojno je bil član tajnega Sokolskega vojnega sveta, ki je organiziral odpor proti italijanski in nemški okupaciji, ter član vodstva Demokratske stranke v Ljubljani. Leta 1944 je bil izvoljen v Slovenski narodni odbor, katerega član je bil do smrti. Kot član Narodnega odbora je zapustil domovino, preden so jo zasedku komunisti.

Po štirih letih bivanja v begunskih taboriščih v Italiji je leta 1949 prišel v Združene države Amerike, kjer je prebival v kraju Napa v Kaliforniji, kamor ga je povabila sestra z družino. Bil je pooblaščen gradbeni inženir v Kaliforniji, od leta 1959 pa tudi častni član Ameriškega društva gradbenih inženirjev. Leta 1963 mu je Tehniška visoka šola na Dunaju podelila zlato inženirsko diplomo kot priznanje za petdeset let strokovnega delovanja. Od leta 1950 , je bil predsednik, od leta 1988 pa častni predsednik Slovenske demokratske stranke v zamejstvu. Leta 1974 je bil izvoljen za starosto Jugoslovanskega Sokola v svobodnem svetu. Umrl je 29. novembra 1988.

Prevod izredno zanimivih Bevčevih spominov je kasneje izšel tudi v angleščini pri založbi Peter Lang pod naslovom Yugoslav Liberal Forces.