POTOVANJE SKOZI ČAS

Povest o ledenem možu Ötziju iz Tirolske
Velikost:
17,2 x 23,5 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
64
Vezava:
trda vezava
ISBN:
9789616433273
Prodajna koda:
5052
Cena:
11,20 €
Akcijska cena:
5,00 €

Ob odkritju 5.300 let starega, zmrznjenega in izsušenega Tirolca Ötzija v letu 1991, smo se mnogi Slovenci, v domovini in razseljeni po svetu, spomnili na našega sanjskega kralja Matjaža, ki spi pod visoko goro v pričakovanju svobodne Slovenije. Ta naj bi se že končno prebudil in nam s svojo vojsko prikorakal na pomoč v boju za slovensko osamosvojitev, ki se je dogajala prav v tistem času.

Dolga brada se je morala kralju Matjažu že skoraj devetkrat oviti okoli mize od tistega davnega dogodka, ko ga je pogoltnila gora z njegovo vojsko vred. V času slovenskega boja za svobodo pa se je baje kralj Matjaž le predramil in je previdno poslal na ogled svojega najboljšega kovača, bakrenolasega Orla, da preudari, ali je končno napočil pravi čas, ko bo Slovenija potrebovala pomoč njegove vojske. Bakrenolasi Orel, ki je bil velik mojster v kovanju orožja, bo hitro ugotovil, ali je njegova domovina dovolj oborožena za boj ...

Predstavljajmo si, da je bil junak naše povesti, ledeni mož Ötzi, ali »bakrenolasi Orel Zaplata«, kot so ga imenovali trgovci v naši pripovedki, slavni kovač pravljičnega Kralja Matjaža! Po imetju, ki je bilo najdeno poleg njega lahko sklepamo, da je bil ledeni mož ali naš Bakrenolasi Orel v svojem življenju izurjen kovač in bakrar. Prav v času slovenskega osamosvajanja pa se je le prebudil iz globokega sna in se ves zledenel končno znašel na domačem Višgorju. Ledeni mož Ötzi ali oči Zaplata je postal najstarejši prednik današnje združene Evrope.

Povest o ledenem možu Ötziju nas popelje nazaj v čas pied 5300 leti, ko je na Višgorskem živel, vlival bakrene sekire in koval bojno orodje naš slavni kovač, Bakrenolasi Orel Zaplata.

Druge dopolnilne ali sorodne knjige/gradiva