MEGALITSKI JEZIKI

Piščal iz Divjih bab, Barjansko kolo, Svetolucijska kultura in Venetske Banjšice
Velikost:
16,5 x 23,5 cm
Tisk:
enobarvni
Število strani:
244
Vezava:
broširano
ISBN:
9789616433372
Prodajna koda:
7029
Cena:
19,20 €

Slovenci smo imeli v dvajsetem stoletju vrhunskega jezikoslovca Karla Oštirja, ki ga čislamo kot enega izmed največjih slovenskih znanstvenikov.

V tej knjigi se srečujemo z deli Karla Oštirja, za katerega L. Vuga meni, da nakazuje vrsto rešitev v zvezi z ugankami o Etruščanih, Venetih, Slovanih itd.

Oštir seje loteval nadvse »dražljivih« ne le jezikoslovnih, pač pa tudi etnogeneznih raziskovanj o naših davnih prednikih, ki tudi danes in vedno bolj vzbujajo zanimanje javnosti ter sprožajo nasprotujoče si odzive.

Med drugim je raziskoval, kot jih je sam poimenoval, megalitske - predindoevropske jezike. Za kakšne jezike gre in čemu »megalitski« jeziki, je predmet te knjige.

Oštirjeva dognanja vsekakor lahko primerjamo s teorijo kontinuitete Maria Alineija o neolitski prisotnosti Slovencev v Vzhodnih Alpah, še pred njim pa s teorijami G. Sergija o praslovanskem izvoru latinščine in G. Semerana o akadskih-mezopotamskih vplivih na evropski prostor.

Vzporednice obstajajo med najdbo najstarejšega kolesa na svetu na Ljubljanskem barju, presenetljivimi odkritji svetovno znane *, *