MATEMATIKA V SRCU UMETNOSTI

Velikost:
16,8 x 22 cm
Tisk:
barvni
Število strani:
88
Vezava:
broširano
ISBN:
9789616006989
Prodajna koda:
5061
Cena:
12,10 €

Priročnik MATEMATIKA V SRCU UMETNOSTI je namenjen za učiteljem v prvemu razredu osnovne šole in vzgojiteljem v vrtcih.

Z njim bodo lahko popestrili običajen pouk, in sicer z nad 30 otroškimi igricami, v katerih otroci zaznavajo matematične prvine. Pa ne samo to. Igrice so priložnostno literarno doživetje z navodilom za izvedbo in pojasnilom, kje se skriva matematika.

Matematika so stopnice, drevesa, igra, besede … pa tudi ples.

Silva Kmet je v recenziji o knjigi napisala:

… Igrice, zgodbice in pesmice so iz otrokovega resničnega ali namišljenega sveta. Mednje je vpletenih nekaj prikupnih ilustracij, ki dopolnjujejo zamisli avtorjev. Posebnost dela sta izvirnost in težnja, najti v otroški igri in zgodbi matematiko. Sicer pa delo, ki je primerno za šolske in obšolske dejavnosti, spodbuja celosten razvoj otroka.

Avtorja odkrivata bralcu matematiko v rubriki »In ke je matematika?« po vsaki igrici ali zgodbi. Ta je namreč skrita v besedilnem okviru in jo lahko ustrezno nadgradimo. Matematike potrebuješ toliko, kolikor je znaš. Tako je tudi v tem primeru. Pestra vsebina omogoča izvajanje zgodb z različnimi cilji, ne le matematičnimi. Glede na izbiro cilja pa lahko načrtujemo nadaljnji razvoj pojmov.

V literaturi so zelo pogosti naslovi »Matematikaje igra« in rek z nasprotnega brega: »Ni kraljeve poti v matematiko.« Matematika ni igra, lahko pa skozi igro iščemo prava vrata v matematični svet in spodbujamo razvoj matematičnih pojmov na intuitiven način, kot pravita avtorja tega dela. Igra, ki vključuje otroka z različnimi dejavnostmi (govori-poje, posluša, se giba - hodi/pleše, opazuje, posnema, tipa …), je pot raznovrstnega izkustvenega spoznavanja.